Τοποθέτηση εμφυτευμάτων με τη βοήθεια νάρθηκα καθοδήγησης

Οδοντιατρικά εμφυτεύματα μπορούν να τοποθετηθούν με τη βοήθεια νάρθηκα καθοδήγησης.

Ο νάρθηκας καθοδήγησης είναι ένας νάρθηκας που κατασκευάζεται με τη βοήθεια υπολογιστικής τομογραφίας της περιοχής των γνάθων που θα τοποθετηθούν τα εμφυτεύματα ενόςεκμαγείου της περιοχής αυτής και ενός λογισμικού προγράμματος (simplant).
Ο νάρθηκας αυτός σταθεροποιείται σε παρακείμενα δόντια της περιοχής εμφύτευσης ή σε μαλακά μόρια ή/και σε οστούν.
Φέρει δε, στη θέση που θα τοποθετηθούν τα εμφυτεύματα, ειδικές ωπές που επιτρέπουν τη δίοδο των τρυπανιών που θα δημιουργήσουν το οστικό φρεάτιο για την τοποθέτηση των εμφυτευμάτων.
Το μεγάλο πλεονέκτημα του νάρθηκα καθοδήγησης είναι ότι χρειάζεται τη δημιουργία πολύ μικρού ή και καθόλου κρημνού, κάτι που σημαίνει η μετεγχειριτική πορεία του ασθενούς θα είναι εξαιρετικά ήπια (πόνος – πρήξιμο), βοηθά στην αποφυγή τραυματισμού σημαντικών ανατομικών στοιχείων όπως αγγεία, νεύρα, ιγμόριο, άντρο, ρίζες παρακείμενων δοντιών, επίσης βοηθά στον παραλληλισμό εμφυτευμάτων μεταξύ των, όπως και μεταξύ εμφυτευμάτων και δοντιών.
Αν κάποιος περιορισμός υπάρχει αυτός είναι το αυξημένο κόστος της εργασίας που σε σύγκριση με όμως με τα πλεονεκτήματα που προσφέρει ιδιαίτερα σε δύσκολα και οριακά περιστατικά το καθιστούν μικρό.